Desteklemeler Nisan’da Yatacak!

Desteklemeler Nisan’da Yatacak!

Vezirköprü’de özellikle ayçiçeği üreticisinin alacağı desteklemenin geç kaldığını belirten haberimiz büyük yankı uyandırdı.

7 Şubat 2018 tarihli “9 milyon lira için neyi bekliyoruz” manşet haberimizde;

“İlçemizde 15 bin ton ayçiçeği desteklenmesinden 6 milyon liranın üzerinde para girişi beklendiği, ancak İlçe Tarım Müdürlüğü’nün destekleme dosyalarını geç teslim aldığı ve başvuruyu geç yaptığı için civar ilçelerde alınan paranın Vezirköprü’ye girmediği” ni yazmıştık.

Mazot, gübre ve tarımsal desteklemesi ile birlikte ekilen ayçiçeği, buğday, arpa, fasulye ve nohut gibi ürünler için de destek alan Vezirköprü’nün ayçiçeği ve buğday desteklemelerini İlçe Tarım Müdrülüğü’nün dosyaları Aralık ayı sonuna kadar toplayamadığı için paraların da geç alınacağını haber yapmıştık.

“Bunlardan Vezirköprü’ye en fazla geliri getiren ayçiçeği desteklemesinde Vezirköprü’ye girecek olan 6 milyon liranın hem üreticiyi hem de para bekleyen esnafı önemli ölçüde rahatlatacağını kaydetmiştik.

Bu haberimizin üzerine CHP Samsun İl Başkanı Av.Tufan Akcagöz ve Samsun İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Bölge Müdür Vekili Nail Kırmacı basın açıklamasında bulundular.

CHP İl Başkanı Akcagöz:

“Vezirköprü köylüsünün suçu ne?”

CHP Samsun İl Başkanı Av.Tufan Akcagöz yaptığı açıklamada; “Vezirköprülü üreticilerle görüşüyoruz. Bu yıl, destekleme başvuru dosyalarının, her zamanki tarihte alınmadığını söylüyorlar. Dosyalar alınmadığı için süre uzadı ve bu iş Mayıs’a ve hatta sonraki aylara kaldı deniliyor. Bir ihmal mi var? Vezirköprü Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü sessiz. İl müdürlüğü de bu konuda sessiz. Vatandaşın, bir hafta bile beklemeye tahammülü yokken, böyle bir belirsiz sürece doğru sürüklenmesi, kabul edilebilir bir durum değildir. Bu kenti yönetenler, çıkıp halkı teskin eden açıklamalar yapmalıdır. Açıklamalar, tatmin edici olmalıdır. Oy zamanı Vezirköprü halkını hatırlayanlar bilsinler ki, Vezirköprü halkı bugünleri unutmaz. Samsun’da hükümetin 6 Milletvekili var. Altısından da ses yok. AKP Samsun’da kim İl Başkanı olacak, kim ilçe Başkanı olacak, onun derdine düşmüş durumda. Başka işleri yok gibi. Vezirköprü, Samsun’un ilçesi değil mi? Bu güzel ilçemize reva mıdır? Bu anlamda, destekleme ödemeleri derhal bir düzene sokulmalı, vatandaş daha fazla mağdur edilmemelidir. “ diye konuştu.

CHP Samsun İl Başkanı Av. Tufan Akcagöz Vezirköprü ilçesinde ayçiçeği üreticisinin destekleme yardımı alamadığını ve bu durumun, Vezirköprü köylüsü üzerinde ciddi bir ekonomik baskı oluşturduğunu söyledi.

Kırmacı: Üreticlerimizi mağdur etmedik, etmeyeceğiz..

Samsun İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Bölge Müdür Vekili Nail Kırmacı yaptığı basın açıklamasında destekleme müracaatlarının 2 Ocak – 31 Mart 2018 tarihleri arasında yapılacağını ve destekleme ödemelerini Nisan ayını bulacağını doğruladı.

“Samsun İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü olarak, 2017 yılında toplamda 179.836.678 TL destekleme ödemesi gerçekleştirilmiştir. Bu rakam, birçok yatırımcı kuruluş tarafından ilimize bir yılda sağlanan yatırımdan çok daha fazladır. Çiftçi Kayıt sistemimize kayıtlı yaklaşık 65.000 üreticimizi bu güne kadar özverili çalışmalarımızla mağdur etmedik etmeyeceğiz de.” dedi.

Yine 2017 yılı itibariyle Bakanlığımız tarafından İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüklerinde yaşanan çiftçi yoğunluğu ve çıkabilecek bir fatura ve başvuru mağduriyetlerini önlemek için Havza Bazlı Fark ödemeleri icmallerini dönemler halinde gerçekleştirilmesi talimatlandırılmıştır (Aralık 2017, Mart 2018 ve Mayıs 2018).

Kırmacı: Taşınmak işleri aksattı..

İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğümüz binasında, 29.09.2017 tarihinde Müdürlüğümüz binası önünde yol çalışması sırasında Hizmet Binamızda sarsıntı ve çatırdama meydana gelmiş ve hizmet binası boşaltılmış olduğundan 03.11.2017 tarihine kadar Vezirköprü Kaymakamlığı’nda çiftçi ve işletme sahiplerine zaman kısıtı olan acil işlemlerin aksamadan yürütülmesi sağlanmıştır.

Havza Bazlı Fark Ödemesi Destekleme ödemeleri konusunda; 15.12.2017 tarih ve 2017-4 sayılı komisyon kararı ile müracaatların 2 Ocak-31 Mart 2018 tarihleri arasında alınması kararlaştırılmış ve çiftçilerimize Belediye anonsları ve mahalle muhtarlıklarımıza resmi yazı ile bildirilmiştir.

Bu dönemde zaman kısıtı olan ve telafisi mümkün olmayan destekleme ödemelerine ilişkin işlemler yürütülmüştür. (Buzağı, Manda- Malak Desteklemelerinde müdürlüğümüze birlik başvuruları ile toplamda 5000 başvuru alınmıştır.)

Bu minvalde üreticilerimizin mağduriyetine asla imkân vermeyeceğimizi belirtirken,  kendilerinin Mart dönemi Havza Bazlı Fark Ödemesi Desteği alabilmeleri için yürüttüğümüz çalışmalarımızda da sona gelinmek üzere olduğumuzu bildiririz.

14.02.2018 itibariyle 3100 kişi bu kapsamda başvurmuş olup, toplam teslim edilen miktar 15,252 ton dur. Üreticilerimizin hepsi Mart Dönemi desteklerini alacaktır.

Konunun asıl muhataplarıyla görüşme yapmadan kulaktan dolma söz ve söylemlerle kamuoyunun yanlış bilgilendirilmesini teessürle karşılıyoruz.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.” dedi.

Kaynak : Vatandaş Gazetesi