Kış Mevsimi için Sağlıklı Yaşam Önerileri

Kış Mevsimi için Sağlıklı Yaşam Önerileri

Kış aylarına girerken bağışıklık sistemini güçlendirecek bir beslenme programı uygulanmalıdır. Enfeksiyonlara yakalanmamak için vitamin ve mineral yönünden zengin beslenmek gerekir. Özellikle A, C, B6, E vitamini ve çinko, selenyum minerallerinden zengin olan kış sebzelerinden tüketmek gerekir. Bağışıklık sisteminin zayıflamasının en önemli nedenlerinden biri kötü beslenmek ve hareketsiz bir yaşam sürmektir. ‘’Fast food’’ türü yiyecekler vücutta vitamin ve mineral açısından eksikliklere, güneşsiz ve kapalı ortamlarda uzun süre çalışmak bedensel hareketlerin azalmasına yol açmaktadır. Bu sebeplerden bağışıklık sisteminin zayıflaması enfeksiyon hastalıkları başta olmak üzere, tansiyon, şişmanlık, şeker ve kalp gibi metabolizma hastalıklarının daha sık görülmesine yol açmaktadır.

Kış mevsiminde sağlıklı yaşam önerileri

Bal ve Baharat Kullanmanın Tam Zamanıdır.

Kışın tüketilen gıdanın kuvvetli, yağlı ve haftada 3-5 defa et olması normaldir. Bal ve baharat kullanmanın tam zamanıdır. Meyvelerden limon, greyfurt, portakal, kuru üzüm, hurma ve incir, kuru kayısı ve erik, kavrulmamış kabuklu kuruyemiş, sebzelerden soğan, sarımsak, havuç, pancar, kereviz, turp, balkabağı, patates ve yeşil sebzeleri tercih etmek gerekir. Uzun süre saklanan ve bozulmaya başlayan meyve ve sebzeleri veya sera sebzelerini kullanmak doğru değildir.

Pirinç, mercimek, kuru fasülye ve nohut kış için daha uygundur. Bu yiyecekler tüketilirken üzerlerine sinamekili karışımlardan birini serpmek çok faydalıdır. Sinmeki yerine keten tohumu, acı kavun kökü, veya magnezyum sülfat ( ingiliz tuzu) da kullanılabilir. Özellikle balık yemek, yoğurt, kefir gibi hayvansal gıdaları tüketmek bağışıklık sistemini güçlendirmede önemli bir yoldur. Güneşli günlerde açık havada dolaşmak ve haftada minimum 3 gün 40 dakikadan başlayan egzersizler yapmak, zinde hissetmeyi sağlar.

Kış Aylarında Nasıl Giyinmeli?

Kış aylarında kalın giyecekler yerine ince ve kat kat giyinilmesinin daha sağlıklı olduğu belirtildi. Dr. Dursun Bostancı, "Giyilen giysilerin mutlaka yüzde yüz pamuklu olmasına dikkat edilmeli. İç çamaşırının üzerine kalın bir kazak ve dışarı çıkarken onun üzerine kışlık bir mont ya da pardösü giyilmesini tavsiye etmiyoruz. İç çamaşırından sonra pamuklu bir gömlek, onun üzerine yine pamuklu ve kalın olmayan bir kazak ve süveter, dışarı çıkarken de ceket ve yine çok kalın olmayan bir mont pardösü giyilebilir. Havanın ve ortamın durumuna göre bir iki parçayı çıkarma şansımız olur. Ancak kalın ve tek parçadan oluşan giyecek de bu mümkün değildir. Ayrıca iç mekânda da kalın giysiler yine terlemeye sebep olur. Bu şekilde dışarı çıkıldığında ise soğuk algınlığı ve gribal enfeksiyonlara yakalanmak kaçınılmaz olur."

Kaynak : Alternatifsifa.com ( Kış Mevsimi ve Sağlık )